miercuri, 11 noiembrie 2009

Intimitate pe 4 roti

(Scriu acest text dupa aproape un an de observatie si auto-observatie de la volanul masinii mele, adica in cunostinta de cauza)

In Bucuresti traficul nu este tocmai prietenos...si daca nu reusesti sa te imprietenesti cu traficul, cu siguranta te imprietenesti cu masina in care ajungi sa-ti petreci mai mult timp decat ti-ai putea inchipui. Daca am avea si noi la indemana acel grup de vesnic cercetatori britanici, cu siguranta ne-am ingrozi dupa ce ar intocmi statistica- cate ore din viata isi petrec bucurestenii la volan. Ca sa dramatizam situatia, am putea chiar sa transformam orele in minute. Insa nu despre asta vreau sa va vorbesc, ci despre cat de intim ajunge sa ni se para locul de la volan, tocmai din acest motiv.

Am obsevat ca odata instalati la volanul masinii, oamenii au tendinta sa se manifeste atat de natural, incat ai putea sa juri ca geamurile sunt de fapt opace si tu esti singurul care are capacitatea ciudata de a vedea prin ele. Oamenii la volan fac lucuri pe care nu le-ar face niciodata pe strada desi sunt la fel de expusi.

Cel mai scarbos si mai intalnit gest este scobitul in nas. Acum doua zile, la semafor, am intalnit cel mai dezinhibat exemplar in viata la acest capitol. Si-a chinuit cu indarjire narile, dilatate aproape la mixumum, sub privirile mele fascinate de atata dezinvoltura. A izbandit mai repede decat m-as fi asteptat, avand in vedere procedurile care pareau epuizante, l-a admirat nitel satisfacut, a inceput sa-l transforme intr-o biluta simpatica, dupa care a observat deranjat, privirea mea stupefiata...Parea foarte surprins si-am ras cu pofta.

Un alt episod recent, dar mult mai simpatic, s-a consumat pe Pache Protopopescu. Se circula bara la bara. Am reperat cu privirea un tip intre doua varste, relaxat, voios si presupun, extrem de talentat! Canta cu foc privindu-se din cand in cand in oglinda retrovizoare. A fost un moment cu atat mai amuzant cu cat asculta acelasi post de radio ca si mine...A simtit rapid privirea curioasa dar nu s-a intimidat, asa ca pentru cateva secunde am fredonat impreuna, dar din masini diferite, piesa lui Phil Collins de la Magic FM.

Am vazut si mai mult decat atat. Mai mult decat m-as fi asteptat...tocmai de aceea, cand ma intorc spre casa dupa jurnalul orei 24, imi tin privirile acasa. Intr-o seara nu am facut-o si am zarit pe geamul din stanga un sofer simpatic zambind excesiv pentru ora tarzie la care conducea. Am inteles si motivul cand pe scaunul din dreapta a aparut de nicaieri o fata exuberanta fara tricou. Apoi am vazut ca mai erau inca trei pe bancheta din spate si am demarat uluita de ceea ce urma sa se petreaca in noaptea tanarului sofer.

Pentru mancat, dat cu gloss sau rimel, uneori cantat si incercat de facut nod la cravata...la volan imi fac mea culpa! :)

4 comentarii:

  1. Traim in masina...si asta ne ocupa tot timpul?

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca tipul din masina, cu fetele, era printul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a placut postul; incep cu finalul, unde m-a amuzat partea in care ai spus ca incerci sa faci nod la cravata. Si asta pentru ca nu ai de ce sa iti faci probleme: conform statisticilor, doar 35% din barbati stiu sa isi faca. Partea amuzanta e ca in 90% din cazurile intalnite de mine, barbatii invatau sa faca nod pentru a ajuta femeile, iar acestea invatau pentru a nu depinde de barbati :))In ceea ce priveste masina... Oamenii se simt acolo ca la dus: canta, vorbesc singuri, sunt doar ei cu gandurile lor, e micul lor regat pe care il conduc si se simt in siguranta. Este o caracteristica pe care o mostenim de veacuri, probabil din perioada in care vanam mamutul cu sulitele si aveam carne pentru o luna, fiind cu adevarat stapanii lumii cunoscute atunci. Sunt chestii care se pastreaza in gene si ajung in subconstient. Omul, in general, asta vrea, sa fie lider, sa conduca. Cred ca este trasatura definitorie a acestuia. Tot ceea ce ai vazut, insa, tine de bun-simt; iar aceasta trasatura este una falimentara la romani. Lipseste pe scara larga si va continua sa lipseasca, deoarece nu suntem educati si nu avem o istorie a bunului-simt. Oricum, sa conduci in Romania, si mai ales in Bucuresti, este o aventura. Iar sa fi pieton, biciclist sau sa mergi pe role, cu adevarat un sport extrem.

    Dali

    RăspundețiȘtergere