marți, 16 februarie 2010

Forme perfecte

La 6 ani l-am descoperit într-un album al tatei care vizitase Florenza. L-am analizat uimită. Mi s-a părut o statuie ciudată, cu forme pe care nu le văzusem la oamenii ciopliţi în piatră, plouaţi şi bătuţi de vântul din parc. Una dintre puţinele enigme despre care nu am pus întrebări atunci, a devenit acum o dorinţă. Dorinţa de a-l privi pe David, nu în carne şi oase, ci în toată splendoarea marmurei atinsă de dălţile magice ale lui Michelangelo. Atunci nu am înţeles, însă acum sunt convinsă că trupul uman este una dintre cele mai complexe şi frumoase creaţii. Cu mult înainte de Michelangelo însă, un popor binecuvântat de Dumnezeu cu înţelepciune, estima corpul omenesc la adevărata lui valoare. Este vorba despre grecii care au dat naştere Jocurilor Olimpice, întreceri sportive închinate zeilor şi practicate atunci numai de bărbaţi. Preţuiau atît de mult formele perfecte, rezultat al creaţiei divine, încât acei sportivi ai antichităţii concurau goi la probele Olimpiadelor. Îşi etalau fără ruşine rotunjimile în mişcare, punându-le în valoare cu strălucirea uleiului de măsline. "Fără ruşine" e o atitudine care reflectă pe lângă înţelepciune, deschiderea şi respectul pentru frumos, care din păcate, lipseşte tot mai mult azi. Nudul zilelor noastre e deşănţat şi comun, cu mesaj sexual ataşat de cele mai multe ori. La Vancouver, acum câteva zile, a început o nouă ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă. Un eveniment pe care îl urmăresc cu plăcere şi care mi-a amintit de o parte dintre aceste valori pe care astăzi le-am uitat.

10 comentarii:

  1. formele geometrice cred ca au si ele forme perfecte si totusi nu sunt f atractive poate doar pentru matematicieni...

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru postare, este foarte frumoasa! Si eu urmaresc Jocurile Olimpice, sunt incredibile, o gura de aer proaspat la nebunia din Romania, o alternativa la dezamagirea de la noi. Ce urmaresti, in afara de patinaj artistic (imi amintesc ca ai spus ca iti place mult), ce alte sporturi de iarna iti mai plac? Si inca o intrebare: ce carte citeai in poza?

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru noua emisiune de joi seara de la 23:15, o s-o urmaresc cu multa placere. Meritai o emisiune'numai a ta" :)
    Succes in continuare!
    D

    RăspundețiȘtergere
  4. Cat de dulce esti!

    Imi pierd cuvintele, nu stiu...

    RăspundețiȘtergere
  5. Inafara de patinaj, imi mai place proba de sarituri cu schiurile :), iar in poza citeam Maestrul si Margareta de Bulgakov...

    RăspundețiȘtergere
  6. :D - that's my favourite book, urmata de "Hristos rastignit a doua oara"(Nikos Kazantzakis) si "Despre eroi si morminte"(Ernesto Sabato)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai urmarit, Anca, patinajul artistic masculin? Ce parere ai? Cine crezi ca ar fi meritat sa castige? Si cine a fost favoritul tau?

    RăspundețiȘtergere
  8. Am ratat proba asta din pacate. Am urmarit in schimb proba de dans pe gheata :)

    RăspundețiȘtergere
  9. imi place mult emisiunea ta....te prinde bine!Esti cea mai ok prezentatoare de stiri din cate sunt! mult succes!

    RăspundețiȘtergere