miercuri, 19 mai 2010

Apple pie

Scriu aceste randuri savurand una dintre cele mai smerite prajituri din cate am gustat vreodata, sfioasa ca o fata mare, simpla si supusa ca o cenusareasa, delicata ca o narcisa alba de aprilie si sanatoasa ca o fata de la tara. Lipsita de modestie, va marturisesc ca am rumenit-o ieri in cuptor, in semn de protest la adresa biscuitilor plini de E-uri si ciocolata care imi cam fac cu ochiul din raft. Meritele gustarii rafinate de dimineata nu-mi apatin. Le-as imparti mamei o parte si bunicii o parte mai mare, caci de la ele stiu reteta. Bunica framanta aluatul asta fraged si roscovan (va explic imediat de unde culoarea) doar in posturile de peste an, pentru ca e o prajitura de post. Dar mie imi place atat de mult, incat o inventez in tava de la cuptor de cate ori mi se face dor de savoarea de scortisoara. Gata, va dau reteta si bucurati-va de prajitura mea cu mere! Aveti nevoie de mere, preferabil din livada bunicilor. Le curatati, le dati prin razatoare, le rumeniti usor in putin unt si le aromati cu scortisoara, zahar si zahar vanilinat, presarati peste trufasele astea de mere o mana de gris care sa absoarba umezeala si e gata ceea ce va deveni partea racoroasa si gingasa a prajiturii. Toata nebunia cu mere si scortisoara se inveleste intr-o plapumioara de aluat fraged cum nu cred c-ati mai intalnit...Bunica il face din 12 linguri de ulei, 12 linguri de zahar, 12 linguri de suc de rosii, o lingurita de bicarbonat stins cu zeama de lamaie si faina cat cuprinde. O plapumioara de aluat roscovat dedesubt, una deasupra pe care o intepam cu furculita, dupa care asteptam cam 30 de minute cu sufletul la gura langa usa cuptorului incins in prealabil sa vedem cum se rumeneste minunea care imprastie miresme si bucura papilele. Eu o pudrez cu zahar, o las sa se raceasca, apoi o racoresc bine de tot la frigider, dupa care ma bucur de ea in timp ce scriu aceste randuri... Pofta buna!

5 comentarii:

  1. Marius Carstian20 mai 2010 la 01:06

    Pofta mare! Iar noi ceilalti nu avem decat sa balim la servici (cel putin eu, care sunt antitalent, gatitul la mine se reduce la omleta cu carnati, ceapa, ardei si branza cu rosii) :)) Te-ai gandit sa deschizi o patiserie?! Cred ca ai avea ceva clienti :p

    RăspundețiȘtergere
  2. nu stiam de reteta asta ...am s-o incerc(cu toate ca am 2 maini stangi cand e vorba de bucatarie)pofta buna
    mare grija la calorii!;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca tot urmeaza Rusaliile, este o prajitura care poate fi gatita foarte usor, si este probabil si gustoasa.Merita incercata zic, eu.(va fi tema de casa prietenei, din acest weekend :D )

    RăspundețiȘtergere
  4. @Marius Cristian: Daca deschide Anca o patiserie o sa fie ca-n reclama aia la sampon("de ce vin toti barbatii la tine?" :)))

    Placinta de mere e foarte buna, mi-e, unul, imi place mai mult sa fie putin mai moale. E mult mai bine sa mananci prajituri facute in casa decat d-alea pline de arome artificiale din comert ;) .

    RăspundețiȘtergere
  5. Marius Carstian23 mai 2010 la 01:12

    Eu unu' as trece in fiecare dimineata pe la patiseria Ancutei, in drum spre munca :)

    @Claus : e Carstian, nu Cristian, cu "î" din "a" ;)

    RăspundețiȘtergere